Hoppa till huvudinnehåll

För en tid sedan avslutade jag ett utbildningsprogram för en säljorganisation. Mitt i det programmet fick försäljningschefen en aha-upplevelse av sällan skådat slag. Plötsligt var det som om alla pusselbitar föll på plats.

Vad var det då som hände? Jo han insåg kraften i värdebaserad försäljning. Företaget, som är i IT-branschen, hade fokuserat på sina produkter och tjänster. Man lade mycket kraft på att ta fram snygga presentationer och göra slagkraftiga demonstrationer och säljarna var aktiva och väldigt kunniga. Men ändå var inte säljresultaten så bra som de borde. Därför bokades jag in för utbildning och träning.

Jag insåg ganska snart att de sålde program, medan kunderna önskade sig en trygg och säker process som stöttade och effektiviserade de interna rutinerna. Eller med andra ord, de sålde på produktegenskaper och dess fördelar, medan kunderna ville förstå hela nyttan av att ha dem som leverantör.

Aha!

Den stora aha-upplevelsen kom när försäljningschefen insåg att det fanns ett glapp mellan vad de gjorde och vad kunderna önskade sig. Och att det faktiskt finns ett sätt att jobba, som gör att kunderna förstår hur bra de är. Det sättet kallas för värdebaserad försäljning.

Vad är värdebaserad försäljning?

Värdebaserad försäljning går ut på att sälja nyttan – värdet – för kunden. För att klara det behöver du ta reda på och förstå nyttan av det du säljer för just den kunden du pratar med. När du har förstått nyttan, kan du också få kunden att förstå.

Som du märker använder jag hellre ordet ”nytta” än ”värde”. Det är egentligen samma sak i det här sammanhanget, men jag har märkt att när jag använder ordet ”värde”, så är det många som tänker på pengar. Och nyttan/värdet är ofta helt andra saker än pengar.

Hur går det till?

Värdebaserad försäljning går ut på att du övertygar dina kunder genom du hjälper dem att själva komma fram till vilken nytta de har av er. Några nycklar är:

  • Din inställning. Du funderar på hur du ska hjälpa kunderna att nå framgång, inte på att du ska sälja.
  • Att du ställer frågor och samtalar så att du förstår kundernas affär, situation, problem och önskemål. Då vet du vilken nytta kunden efterfrågar och vad du ska presentera.
  • Att du anpassar din försäljning efter kundernas köpprocess.
Vad hände efter aha-upplevelsen?

När försäljningschefen hade fått sin insikt hände något viktigt. Det blev nämligen ett helt annat engagemang, både under själva utbildningstillfällena och mellan dem. Chefens positivitet och vilja att förändra spred sig snabbt till medarbetarna och det vi alla önskade hände: försäljningen ökade steg för steg!