Brukar du ge nyårslöften? En snabb googling visar att vanliga nyårslöften handlar om att träna mer, äta bättre, läsa mer… alltså att ta tag i något dåligt samvete som skaver.
Sådana nyårslöften brukar vi ”glömma” ganska snabbt och sedan lovar vi samma sak igen på nästa nyårsafton. Och nästa. Och nästa.
Jag tror att jag vet varför vi inte uppfyller våra löften. Eller åtminstone några tänkbara orsaker.
- Vi ger fel löften. Vi lovar att göra sådant vi egentligen inte gillar eller som vi med handen på hjärtat inte tycker är så viktigt. Eller så lovar vi något som är för svårt. Då blir det för jobbigt och vi ger upp.
- Vi missar att tänka igenom hur vi ska kunna uppfylla löftet. Det kan verka kul att åka Vasaloppet, men det går inte om du inte planerar och genomför aktiviteter för att stärka kondition och skidteknik. Du måste ju också anmäla dig, fixa boende och kanske hitta någon att åka tillsammans med. Det kanske till och med är smartare att åka ett kortare lopp i år och ta Vasaloppet nästa år?
- Ingen frågar oss hur det går. Löften som ingen bryr sig om är det svårare att motivera sig för.
Nyårslöften med annat namn
Så här är det på jobbet också. Fast där kallas nyårslöften för ”mål” eller ”budget”. Målen ska varken vara för lätta eller för svåra att nå. Vi behöver göra en plan med strategier och aktiviteter, så att vi tar ett steg i taget mot målet och verkligen genomför aktiviteterna. Och vi behöver hjälpas åt att peppa varandra och följa upp hur det går. Annars är det lätt att tappa sugen och så står vi där vid nästa årsskifte och lovar att nästa år ska vi i varje fall lyckas…
Mitt nyårslöfte
Jag lovar att försöka sätta precis lagom höga, motiverande mål för min verksamhet, ta fram en bra plan och genomföra avgörande aktiviteter. Och så lovar jag att kontinuerligt följa upp hur det går – och fira när målen nås! Kan du lova mig detsamma?