Många småföretagare är alldeles för rädda för att ta betalt. De tror att det är priset som avgör om kunden köper, när det i själva verket ofta är minst lika viktigt med kvalitet, kringservice och bemötande. Är det dags för dig att höja priset?
Ibland undviker kunder att köpa från den som är för billig. Vi kopplar ihop högt pris med hög kvalitet och alltså även lågt pris med låg kvalitet. Ett för lågt pris kan skrämma bort kunder, liksom ett för högt. För att få lönsamhet i sin verksamhet går det heller inte att ta för lite betalt. Då får man räkna med att jobba många, många timmar för liten eller ingen lön alls.
I grunden finns det tre sätt att sätta pris. Antingen räknar man på vad det kostar att ta fram och sälja produkten eller tjänsten, alltså ett kostnadsbaserat pris. Ett andra sätt är att utgår från vad produkten eller tjänsten brukar kosta hos dina konkurrenter, vilket kallas för ett marknadsbaserat pris. Det tredje sättet är värdebaserat. Då utgår man ifrån vilket värde kunden upplever av produkten eller tjänsten.
Ofta sätter man priset som en kombination av de tre. I botten har du din prisstrategi, som berättar hur kunderna ska uppleva era priser. Är ni ett företag som säljer lyxiga och exklusiva produkter till högt pris eller säljer ni billiga volymvaror? Jämför er med konkurrenterna och ta hänsyn vilket värde ni ger era kunder. Men glöm inte att göra en kalkyl och räkna på kostnaderna, så att ni inte säljer med förlust!
Den som säljer tjänster tycker ibland att det är svårt att motivera ett högt timpris. Men tänk då på att det ingår mycket mer i priset än timmen du är på plats! I priset ingår all din erfarenhet och kunskap, alla år du har lagt på studier och träning, som gör att du kan vara så snabb och skicklig. Och framför allt kan värdet av några få timmars arbete vara väldigt stort för kunden.
Ny är det snart nytt år och en perfekt tid att göra en prisjustering. Är det dags för dig att höja priset?