Hoppa till huvudinnehåll

Hur ser din plan ut för hösten? Ska du göra samma sak som du brukar och hoppas på att du ändå ska sälja mer, öka lönsamheten, få nöjdare medarbetare och nöjdare kunder? Eller ska du göra något nytt? Svaret kan verka självklart, men det är ändå inte så enkelt när vardagen kommer i kapp.

Om du gör som du alltid har gjort blir resultatet som det alltid har blivit. I bästa fall. Det är en gammal sanning, som kanske är extra aktuell så här i slutet på sommaren, när höstens utmaningar ligger framför oss. Men att göra nya saker (eller gamla saker på nytt sätt) tar tid och kraft och det vanliga jobbet finns ju där ändå och ska göras. Det är inte så lätt att räcka till för allt.

Inte tid att spara tid

Det påminner mig om när jag för flera år sedan arrangerade en utbildningsdag med en gästföreläsare, som var expert i hur man effektiviserar sitt arbete så att man får mer gjort på kortare tid. Tro det eller ej, men det vanligaste svaret från de potentiella deltagarna var att det lät jätteintressant, men att de inte hade tid att gå utbildningen.

Just så tänker vi nog alltför ofta. Vi agerar för kortsiktigt. Vi orkar inte lyfta blicken och se framåt. Och vi orkar heller inte göra det vi behöver idag för att nå resultat i morgon. Samtidigt är ju förändringsarbete så roligt och spännande, för att inte tala om tillfredsställelsen när det ger resultat!

Några frågor att ställa sig själv
  • Vad kan jag göra för att få ett bättre resultat av mitt arbete i höst?
  • Behöver jag smartare verktyg, mer kunskap eller ökad motivation?
  • Hur ska jag skaffa det som behövs?
  • När ska jag göra det?

Spåna fram förbättringsidéer och välj sedan ut de allra bästa och mest genomförbara idéerna. Det är ingen idé att göra en lång önskelista med saker, som du ändå inte kommer att genomföra. Prioritera, konkretisera förslagen, tidsplanera och sedan säger vi som Nike i reklamen – Just do it!


Ibland är det bra med ett utomstående stöd eller bollplank i förändringsarbetet, som hjälper dig att se om du gör som du alltid har gjort.
Hör av dig om du vill ha hjälp!

Lämna ett svar